2016-06-07

super actie om 140 straatkinderen binnen 7 maanden betere leefomstandigheden te bezorgen

7 juni - 2016 - Sinds enige maanden is het kantoor van BioKids en BioSoleil verhuisd vanuit de wijk Yoff in Dakar naar een dorp op het platteland. Hierdoor zijn wij dichter bij onze bio-agricultuur en aanverwante projecten die wij opzetten in een dertigtal dorpen. Werk voor meer dan 1600 jonge mensen. In ons dorp met circa 2500 inwoners is de armoede groot. Door werkeloosheid en een hoog kindertal. En er bevindt zich tevens een illegale Koranschool.  Een zogenaamd Daara internaat waar meer dan 200 jongens op een smerig terrein wonen en soms ‘koran onderwijs’ krijgen. Het merendeel van de dag zwerven de jongens echter op straat. Op zoek naar eten en geld.


In Senegal en de naburige West Afrikaanse landen wandelen dagelijks duizenden Talibé door de steden en dorpen op zoek naar giften en eten. Talibé zo worden de leerlingen van Koranscholen genoemd.  Een Talibé is een volgeling van een Marabout.

 

De bedoeling is dat een Marabout de jongens Koranlessen geeft. In principe zorgt de Marabout ook voor onderdak met goed ingerichte slaapruimtes, onderwijsruimte en voldoende sanitaire voorzieningen. Véél Talibé hebben die als 'volgeling' gelden verhoogt het aanzien van de Marabout.


De overheid heeft al jaren grootse plannen met het onderwijssysteem en de bestrijding van werkeloosheid. Het blijft helaas bij plannen. Onderwijl blijven de miljoen hectaren beschikbaar land onbewerkt. 


De illegale Koranscholen zijn in feite vergaarbakken van jongens die nauwelijks naar school gaan en veelal na de vele harde jaren mentaal ‘ontheemd & verhard’ zijn. Deze jongens zijn vaak op oudere leeftijd te vinden onder de vele West Afrikaanse illegale immigranten die naar Europa toe willen. 


In overleg met de buurt en enige ‘dorpsouderen’ gaan wij de Marabout van de Koranschool overtuigen om zijn school óf te sluiten óf beter in te richten. Hij heeft nu 2 kranen en een waterput. 3 latrines zonder water. Meer dan 150 jongens slapen op beton zonder matrassen in een grote onafgewerkte ruimte Veel jongens hebben onbehandelde wonden en infecties die vanwege ondervoeding moeilijker te behandelen zijn.


Tot eind december 2016 steunt BioKids 140 van de jongste jongens met water, veel zeep, ontbijt, wassen van kleding en medische zorg. Dat kost gemiddeld 10 Euro per jongen per maand. Ondertussen overleggen (lees druk uitoefenen) wij vaak met de Marabout en zijn assistenten en zorgen er ook voor dat er voortdurend ‘autoriteiten’ op de hoogte worden gehouden en op bezoek gaan in de Koranschool.


Wij hopen via Facebook tot december 2016 meer dan 140 donateurs te vinden die of 70 Euro ineens of elke maand 10 Euro (of 5 Euro) op ons stichting banknummer in Amsterdam over willen maken. Donaties komen 100% aan en worden 100% ingezet.

Er zijn ook oudere jongens zoals Ahmed die de Koranschool willen verlaten. Voor hen zoeken wij ook tijdelijke donaties en meerjarige leerplaatsen. Subsidie aanvragen is tijdrovend en ingewikkeld en helpt niet mee om de problemen op korte termijn duurzaam op te lossen.


Iedereen die solidair wil mee helpen om deze straatkinderen weer naar hun ouders, naar school of een gastgezin te helpen is van harte welkom en kan ons volgen via onze FB pagina of via het BioKids blog. Vragen stellen kan altijd via onze FB pagina. Alvast heel hartelijk dank namens de vele Talibé. 

Bij ons langskomen kan natuurlijk ook. Het blijft immers een heerlijk en indrukwekkend land. 

  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.